PASSIVE DELIGHT CUSTOM DESIGNED & BUILT MANUALLY

MATHAROO ASSOCIATES

Pays du projet

India

Statut du Lauréat

Professionnel

Located on the outskirts of Ahmedabad in serene surroundings, the mutually exclusive typology of an architects workplace and a weekend retreat, are seamlessly overlapped here in time and space –’two’ for the price of one! The most important fallout of this phenomenon is the culture that it inculcates, opening up retreat functions and playing host to everyone as they unwind after a hard day’s work.

The 900 sq.m site is longitudinally divided into two halves, one kept for the building and the other left as landscape. Moreover with a 25m pool in the mandatory front margin that dictates the lenght of the studio, the linear space is nestled between water and green. Matharoo Associates set a self-imposed challenge – to build the most optimum construct for a given brief. Here, the structure itself becomes the envelope, ensuring least material usage, low cost of construction and multiplicity of usage. Through the large gaps left between the minimal structure, the interior merges seamlessly with the surroundings – where light, green, water and air (occasionally animals and birds!) flow through.

The porous container in concrete is wrapped with a filigree of steel louvers.
On the South, these can be lifted to any position by hand, affording desired degrees of privacy, shelter and exposure to sun – enabling space to be modulated at will. This outer shield continues as a steel roofing on the top to create a heat shield, and has been installed instead of and for the price of traditional waterproofing and insulation, and provides for an entire floor plate of bonus space. This outer layer to combat the in- tense tropical heat, is custom designed and fabricated locally, along with a majority of other hardware and furniture at the studio.

“Any self-built studio by an architect becomes either an ideas laboratory or an observatory of concerns and tropes govern- ing the practice. Matharoo Associates once worked from river-facing premises in central Ahmedabad but, after almost 25 years of practice, needed more space. This new building, builds on the firm’s earlier projects, realising several of their ideas, themes and principles.” – Architectural Review