KOPFBAU K.118

Benjamin Poignon

Country of the project

Switzerland

Laureate status

Professional

In 2010, the Abendrot Foundation (Stiftung Abendrot) bought a disused industrial area of Lagerplatz in Winterthur from Sulzer immobilien AG in order to carry out a major redevelopment project. In cooperation with existing users, Abendrot, accompanied by the Denkstatt urban planning agency, supports and develops practices already existing on the site. During the project of architectural and thermal renovation of buildings on the site, the former industrial area of Lagerplatz is being transformed into a piece of town with real urban qualities by systematically applying the following maxim : “Leave what can be left as it is, repair what must be repaired and rebuild only what cannot be repaired.” (Patrick Bouchain).


In this context, the pilot project for renovation and elevation of the Hall 118 is intended to be exemplary. It takes ambitious steps of using only building materials that are reused. These materials, from load-bearing structure to the finishes, including the facade and equipment, mostly come from deconstruction sites located within a 100-kilometer radius of the site. As far as possible, they are reused by making the most of their properties, while minimizing the investment of additional time and energy required for their implementation.


We expressly choose to use only simple, often raw materials such as wood, straw and land, which we find in large quantities as industrial, construction or agricultural by-products. Easy to implement, inexpensive in grey energy, they are healthy for workers and occupants and guarantee a very good indoor climate (thermal, acoustic, hygrometric...).
The building is composed of 3 existing storey brick basement whose facades, intermediate floors and interior structure are preserved utmost and reinforced when necessary in order to better take advantage of existing and minimize the waste of construction. In addition, there are three levels of elevation in metal structure and wooden facade and straw insulation. The compact shape of the building is intended to be simple, energy-efficient and easily adaptable to different uses that will be installed in the future.


This project involves challenges: finding the materials, the companies able and willing to take them down and put them back into use assembly details, minimizing additional investment.